Mindfulness

meditaties download troostkaartjes


Mediteren kan altijd, overal (alleen niet achter het stuur). Speciaal voor jou korte meditaties. Om tussen twee afspraken in even op adem te komen.
Drie of vier minuten van je tijd en je kunt er, gegarandeerd, weer fris tegenaan.
Wil je jezelf, je collega's of bedrijf dit kado gunnen, wijs ze dan op de meditaties die overal te beluisteren zijn. Of organiseer een workshop, lezing of presentatie waarbij ik je graag kom ondersteunen.
Kinderen
Werk je met kinderen, in het onderwijs of de zorg? Kijk dan eens op mindfulmetkinderen.nl voor talloze tips en creatieve idee├źn voor een rustige,gezellige en creatieve klas/gezin/groep.


Pluizebol ook dit gaat voorbij


 Script adem meditatie

Dit is een korte ademmeditatie. Volg rustig de gesproken instructies en wees opmerkzaam met wat dit met je doet. Alles is goed en mag er zijn.
Zoek een prettige, comfortabele houding. Zit rechtop en ontspannen. Ontspan je handen en laat ze rustig waar ze zijn.
Wees opmerkzaam op je lichaam. Hoe voelt het aan, waar raak je de plek waar je zit.  Wat gaat er door je heen, welke sensaties voel je. Voelt het gespannen of juist rustig. Voel je warm of tintelingen. Misschien voel je ergens pijn. Wat het ook is, merk het op en laat het rustig weer gaan.
Nu gaan we met de aandacht naar de ademhaling. Voel hoe je als vanzelf in en uit ademt. Je hoeft hier niets te forceren, merk alleen op hoe je verse lucht binnen in je voelt stromen en weer uitademt. Waar voel je de adem in je lichaam? Misschien in je buik. Of borstkas. Het keelgebied, of in de neus. Kijk maar rustig waar je de adem voelt. Terwijl je je aandacht bij de adem houdt kan het zijn dat je afdwaalt en aan andere dingen denkt. Dat is geen probleem, het is juist heel natuurlijk dat je geest afdwaalt. Benoem dit maar: afdwalen. Of ‘denken’. En als je er weer klaar voor bent, richt je je aandacht weer op je adem.
Blijf maar even rustig zitten met de aandacht bij de adem. In en uit, keer op keer. Afdwalen en weer vriendelijk terugkeren naar je adem.
Merk op waar de adem zich nu bevindt. Hoog in de keel, laag in de buik? Het is allemaal goed. Merk het op en ontspan je in de houding waar je nu in zit. Je hebt nu even de tijd voor deze oefening genomen. Neem de ontspannen houding mee als je zo meteen door gaat met je volgende activiteit. Mindfulness werkt:

Dat mindfulness werkt, is inmiddels wetenschappelijk bewezen. Interessant (lopend) onderzoek vind je bij het Radboud Centrum voor Mindfulness de Radboud Universiteit en het centrum van de UvA: Uvamindsyou

Vriendelijk


Hoe gaat het met jou, vandaag? Ik hoop dat je deze vraag al gehoord heeft. En anders nu leest en er in alle eerlijkheid een antwoord op wil geven. Maar er gaat natuurlijk niets boven een vriendelijk persoon die dit  zelf komt vragen. Als we het moeilijk hebben, somber of bang zijn, kan er soms even niemand bij. Moet iedereen maar even stil zijn. En toch is daar soms  plaats voor een vriendelijk gebaar, een belangstellende vraag. Juist op die momenten waarop we eigenlijk niet zo aardig voor onszelf zijn.
Vaak zijn we zelf onze ergste vijanden. Ik moet eigenlijk niet zo piekeren’. ‘Ik zou nu het positieve moeten zien’…
Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘ik moet nu ontspannen’. Het laat zich wel raden dat zelfs dat niet op commando gaat. De ontspanning voor deze vrouw was noodzakelijk, omdat ze een scan zou ondergaan en daarbij ontspannen moest zijn. Opdracht van de dokter. En hoe nodig die ontspanning ook was, het lukte haar niet. Tot ze in de gaten kreeg dat ze het ook vriendelijk aan zichzelf kon vragen. ‘Kijken of het lukt om nu even rustig te ademen’. En straks misschien weer. En op het moment dat de scan komt, weer.
Wat denkt je? Lukte het haar? Natuurlijk. Want al duurde de ontspanning maar drie minuten, ze was vriendelijk genoeg voor zichzelf om te vinden dat dat al genoeg was.
De oude Griekse wijsgeer Plato geeft ons dit mee:

‘Wees vriendelijk. Altijd. Want ieder die tegenkomt voert een strijd waar je misschien niets van afweet’. 

Deze kaartjes kun je opslaan of delen. Voor iemand die wel wat troost kan gebruiken. 
Hoe? Klik met rechtermuisknop op de afbeelding en sla hem op of bewaar en deel direct via mail of FB. Of pin direct vanaf de afbeelding op Pinterest. 

vergeving betekent dat je de hoop op een beter leven hebt opgegeven
vreugde der herkenning


hoop is een verwijt aan het verdrietwacht niet tot de storm over is maar navigeer er doorheenvriendschap vergroot het gelukleven is als sneeuw je kunt het niet bewaren

Geen opmerkingen