Hoflandzorgt voor een goed afscheid


Woord beeld bij afscheid


Zoek je een ervaren spreker voor je viering, dienst, of presentatie?
Dan kan ik je wellicht van dienst zijn.
Met mijn achtergrond als theoloog, geestelijk verzorger en docent weet ik van jouw bijeenkomst een sfeervol geheel te maken. Mijn stijl is rustig, aandachtig, met aandacht voor de juiste woorden en beelden. 
Inmiddels heb ik ruime ervaring in het voorgaan in (kerk)diensten, vormgeven van rituelen rond afscheid en rouw en vieringen. Ook presentaties en lezingen over diverse thema's behoren tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan:
  • palliatieve zorg
  • spiritualiteit in het dagelijks leven
  • mindfulness

In mijn werkkring begeleid ik mensen van alle geloofs- en levensbeschouwelijke richtingen. Ik werk als (institutioneel ongebonden) geregistreerd geestelijk verzorger.
Het vormgeven van een dienst of afscheidsritueel gaat altijd in overleg en daarbij richt ik me op datgene wat jij belangrijk vindt. Neem gerust contact op om te overleggen.


Beatrijs Hofland voorganger Drimmelengesprek aanvragen beatrijs hofland


Teksten van troost rond een afscheid zijn vaak bedoeld om de ander echt te laten zien zoals hij of zij was. In een memoriam, op een gebedsprentje, de woorden in de rouwadvertentie. Natuurlijk ook bij een afscheid van iemand die met pensioen gaat, of gaat emigreren of verhuizen.
Afscheid is pas goed als je een mooi, eerlijk beeld geeft en deelt van de mens die vertrekt. Na een afscheidsdienst vraag ik dan ook de aanwezigen niet of ze het mooi vonden, maar of hun geliefde is recht gedaan. Recht doen, dat kan in woord en beeld. In ritueel en tekst.
Levensavond


Het zij je vergund in je levensavond
te oogsten wat je hebt gezaaid
Dat velen mogen putten uit de wijsheid
waarin je bent gegroeid.
Dat je ouderdom je niet bedrukt
met angst en zorgen,
maar een voorproef is
van de eeuwige vrijheid
die op je wacht.

[Keltische zegenbede]

Een veilige plek

Een plaats om te schuilen – als het regent. Als je niet verder kunt op de weg die je zo dapper was ingeslagen. Een schuilplaats als het onweert en dondert in de verte. Een veilige plek waar de wereld even buiten blijft. Soms heb je in je leven dat heel erg nodig. ‘Laten we schuilen, tegen de regen. Tegen de regen en tegen de kou. Zo’n regenbui daar kan ik best wel tegen, maar liever schuil ik nou met jou’. Dit kinderliedje bleef in mijn hoofd rondzingen. Dat gevoel van geborgenheid, van liever samen zijn. Schuilen doe je het liefst niet alleen. Samen schuilen tegen de regen, onder een afdakje, met een onbekende, dat kan een gevoel van verbondenheid geven.

Even met elkaar de tegenwind trotseren, tot je weet: nu is de bui (deze bui) over. Nu kan ik weer verder. Schuilen tegen wat je overkomt, kan even ademruimte bieden. Even opademen, om je heen kijken en weten: ook deze bui gaat weer voorbij. En in de tussentijd hoop ik van harte dat je een schuilplaats vindt om het, samen met iemand die je nabij is, uit te houden. Tot de zon weer doorbreekt.

Gratis kaartjes met troostende teksten vind je hier: 


Reacties van anderen op een dienst of presentatie:

Je spreekt heel open en rustig. Prettig om naar te luisteren.
Wat een mooi taalgebruik! Ik heb ervan genoten.
Dank je wel voor je fijne woorden. Geen opmerkingen